AUMA PREDSTAVLJA
AKTUATORE PROMJENJIVE BRZINE

novosti / 15. SVIBNJA 2018.

AUMA predstavlja aktuatore promjenjive brzine za prostore eksplozivne atmosfere

Proizvođač elektromotornih aktuatora AUMA predstavio je aktuatore u protueksplozijskoj izvedbi promjenjive brzine ventila za uporabu u potencijalno opasnom okruženju. Novi SAVEx aktuatori za upravljački rad i SARVEx za regulacijski rad, kombinirani s pametnim upravljanjem aktuatora ACVEx omogućuju potpunu kontrolu brzine motora u svakom trenutku.
Kod primjene u području nafte i plina, promjenjiva brzina nudi značajne prednosti za zahtjevne zadatke kontrole ventila jer omogućuje optimalnu radnu brzinu za svaku promjenu položaja ventila. Na primjer, visoka preciznost pozicioniranja i optimizirana regulacija zadane vrijednosti znatno povećavaju učinkovitost ventila za regulaciju tlaka u plinovodu. Na višeputnim ventilima, aktuatori promjenjive brzine omogućuju brzo i točno prebacivanje između priključaka. Mehanička naprezanja na ventilu, aktuatoru i cjevovodu svedena su na minimum smanjenjem brzine rada blizu krajnjih položaja, dopuštajući pokretnom elementu ventila da postigne blagi dodir sa sjedištem. Tlačni udari i kavitacije u cjevovodu mogu se izbjeći korištenjem prilagođenih brzina u pojedinačnim slučajevima.
Prilikom regulacijskog rada, brzina aktuatora može se postaviti tako da se aktuator uspori, a pokretni dio ventila se polako približi zadanoj vrijednosti što značajno povećava točnost pozicioniranja.
Brzinom aktuatora može se upravljati i vanjskim signalom – analognim od 4-20 mA ili digitalnim od 0 do 100 % (pozicioner) – kako bi se optimalno iskoristile dodatne upravljačke varijable ili algoritmi. Dodatna mogućnost je sinkronizacija brzine između dva aktuatora.
Novi AUMA-ini SAVEx i SARVEx aktuatori u protueksplozijskoj zaštiti nadopunjuju vremenske uvjete SAV i SARV tipa. Dostupni su u šest veličina koje obuhvaćaju okretne momente do 1000 Nm. Rasponi brzina su od 6 do 60 o/min., od 12 do 108 o/min., i od 24 do 216 o/min.
Pogledajte sve novosti