Oprema za hidrotehniku

Opremu dijelimo u tri glavne skupine: elektrocilindri, zupčaste letve i sustavi s navojnim vretenima.

Oprema za hidrotehniku

Bilo da je riječ o hidroelektranama, branama, sustavima zaštite od poplava ili odvodnji otpadnih voda, AUMA nudi različite vrste podizne tehnike za metalne konstrukcije, ovisno o zahtjevima. Opremu dijelimo u tri glavne skupine: elektrocilindri, zupčaste letve i sustavi s navojnim vretenima.
OPREMA ZA HIDROTEHNIKU

Elektrocilindri

Najzastupljenija oprema za hidrotehniku je kombinacija električnog aktuatora i podiznog cilindra, odnosno elektrocilindar.
 
Često su potrebne velike vučne i potisne sile, posebno kod čeličnih konstrukcija u hidrotehnici, primjerice za vrata na brodskim prevodnicama ili za teške radijalne zatvarače i nagibna vrata. Sustavna rješenja tvrtke AUMA idealna su za stvaranje potrebnih sila. Elektrocilindri stvaraju vučne sile do 2000 kN na potpuno elektromehanički način. Dizajnirani su za učestale radove, moguće je podizanje do 8 metara, a pouzdane (eng. Fail-safe) primjene također se mogu jednostavno izvoditi.
 
Takvo elektromehaničko rješenje ima brojne prednosti: trajno je, jednostavno za ugradnju, robusno i ne zahtijeva održavanje. Osim toga, ekološko je i stoga pogodno za ekološki osjetljiva područja. Troškovi rada i održavanja su iznimno mali.
Wasser_Stahlwasserbau_Fischbauchklappe_Elektrohubzylinder_screen_1 (100042) (2)
ELEKTROCILINDRI

Elektrocilindar je ekološka alternativa za hidraulične aktuatore

Elektrocilindar je ekološka alternativa za hidraulične aktuatore. Zbog svoje konstrukcije u kojoj su glavni dijelovi matica i navojno vreteno ne koristi ulje kao pokretački medij te nema opasnosti od istjecanja istog u okoliš.
 
Rješenja za automatizaciju s elektrocilindrima dokazala su se više od 25 godina u raznim zahtjevnim primjenama u hidroenergetici i čeličnim konstrukcijama u hidrotehnici. Nekoliko tisuća takvih rješenja svakodnevno se upotrebljava samo u Europi. U zemljama poput Njemačke, Nizozemske, Francuske i Belgije, elektrocilindri naširoko se upotrebljavaju na branama i kanalima koji se intenzivno koriste. Vrata zapornice moraju se često otvarati i zatvarati, pri čemu je osobito važna visoka razina dostupnosti. Ovdje se posebno isplati robusna konstrukcija i pouzdan rad elektrocilindara za podizanje.
Energie_Wasserkraftwerk_Absperrorgan_Elektrohubzylinder_screen_1 (100117)
APIS CENTAR I AUMA

Elektrocilindri tvrtke AUMA idealni su za ove primjene:

  • segmentni zatvarači, tablasti zatvarači, klizni zatvarači s kotačima;
  • nagibna vrata i zapornice na ustavama;
  • ustave za zaštitu od visokog vodostaja;
  • kutna vrata, preklopna vrata i rotirajuća segmentna vrata na brodskim prevodnicama;
  • armature s padajućim utegom;
  • regulacija turbine;
  • pokretanje i zaključavanje pokretnih mostova kao što su rasklopni, okomito podizni i zakretni mostovi.
APIS ima bogato iskustvo u primjeni elektrocilindara, a naši stručnjaci mogu vam pomoći u odabiru prilagođenih rješenja za vaše potrebe.
OPREMA ZA HIDROTEHNIKU

Zupčaste letve

Cjenovno povoljnija alternativa za elektrocilindar su tzv. zupčaste letve.
 
Zupčasta letva u kombinaciji s reduktorom i elektromotornim pogonom koristi se za podizanje/spuštanje čeličnih konstrukcija. Elektromotorni pogon omogućuje daljinsko upravljanje podiznim sustavom, te nudi sve prednosti upotrebe elektromotornog pogona.
 
Prednosti zupčastih letvi uključuju, između ostalog, mogućnost mehaničkog zaključavanja zupčaste letve, pouzdanu (eng. Fail Safe) funkciju (spuštanje bez napajanja, težinom zapornice te kontroliranu brzinu prilikom gravitacijskog zatvaranja (integrirani kočni modul). Za razliku od elektrocilindra, maksimalna sila dizanja zupčaste letve ograničena je na 2 x 32 tone.
Wasser_Stahlwasserbau_Doppelzahnstangenschieber_screen_1 (100056) (3)
OPREMA ZA HIDROTEHNIKU

Sustavi navojnih vretena

Trapezna navojna vretena često se koriste na zapornicama i tablastim ustavama za prijenos sile podizanja. Ovisno o konstrukciji, koriste se jedno ili dva navojna vretena koja mogu biti podizna ili nepodizna.
 
AUMA nudi odgovarajuće reduktore i aktuatore za sve vrste navojnih vretena koji se mogu lako prilagoditi konkretnim potrebama.
Wasser_Stahlwasserbau_Doppelspindelschieber_office_1 (101633)
OPREMA ZA HIDROTEHNIKU

Stručni vodič za hidraulične čelične konstrukcije

Tehnički priručnik za hidraulične čelične konstrukcije autora Clausa Zandera sada je dostupan u PDF obliku na engleskom i njemačkom jeziku.
 
Priručnik pruža solidnu osnovu za automatizaciju ustava, brana i prevodnica. Osim toga, pruža vrijedne informacije i prijedloge za planiranje i projektiranje radova na hidrauličnim čeličnim konstrukcijama.
csm_stahlwasserbuch_cover_en_21d232672a