AKTUATORI ŠTITE
POSTROJENJE BASF

novosti / 18. SRPNJA 2018.

Aktuatori koji mogu raditi u SIL načinu rada štite postrojenje BASF

AUMA aktuatori u SIL verziji ispunjavaju najviše sigurnosne zahtjeve u sklopu sigurnosnog sustava za pročišćavanje dimnih plinova na postrojenju BASF spalionice u Ludwigshafenu u Njemačkoj. Aktuatori djeluju na prigušnice dimnih plinova koji štite tzv. GRP čistače od previsokih temperatura u slučaju nužde.
Kako bi se spriječilo oštećenje sustava za čišćenje, BASF je uveo koncept zaštite koji, kao cjelokupni sustav, ispunjava stroge zahtjeve SIL 3 u skladu s IEC 61508. Sustav obuhvaća tri prigušnice dimnih plinova s AUMA električnim aktuatorima koje je TÜV certificirao za uporabu u sigurnosnim sustavima do SIL 2 / SIL 3 (SIL 3 za redundantnu arhitekturu sustava).
Prvi dimnjak dimnih plinova ugrađen je uzvodno od uređaja za pročišćavanje dimnih plinova. Ako se otkriju nedozvoljeno visoke temperature, aktuator zatvara prigušnice kako bi zaustavio dimni plin koji ulazi u sustav za čišćenje. Druga dva aktuatora otvaraju prigušnice koje odvode dimni plin u dimnjak za hitne slučajeve. Za maksimalnu sigurnost, ove prigušnice su raspoređene u konfiguraciji „niz 2oo2“ (dvije od dvije).
Aktuatorima upravlja sigurnosni PLC. On šalje signal na ESD ulaz aktuatora (eng. emergency shutdown odn. isključivanje u slučaju nužde) kad god postoji potreba za sigurnosnim postupkom. Kako bi se osigurala maksimalna dostupnost sustava, izvor neprekidnog napajanja (eng. Uninterruptable power supply, UPS) osigurava napajanje aktuatora u nuždi. Svaki aktuator automatski provodi ispitivanje djelomičnog hoda ventila (eng. Partial valve stoke test, PVST) jednom mjesečno kako bi se osigurao ispravan rad aktuatora i prigušnica.
Funkcionalna sigurnost i SIL visoki su prioritet za AUMA-u kao jednog od vodećih svjetskih proizvođača električnih aktuatora već nekoliko godina. Tvrtka nudi opsežan asortiman proizvoda koji pokriva sigurnosne zahtjeve do SIL 3.
Pogledajte sve novosti