AUMA RJEŠENJE
ZA MULTIPORT VENTILE

novosti / 14. VELJAČE 2020.

Iznimno precizno AUMA rješenje za multiport ventile

AUMA nudi novo, iznimno precizno automatizacijsko rješenje za multiport ventile, temeljeno na SAVEx elektromotornim aktuatorima s podesivom izlaznom brzinom aktuatora. Aktuatori podržavaju do 16 priključaka i nude kombinaciju kratkog vremena rada i iznimne preciznosti, zahvaljujući svojim motorima promjenjive brzine. Točnost pozicioniranja je bolja od 0,3 ° zbog čega su aktuatori prikladni za najizazovnije primjene u ovom području. Podržani su i preklopni ventili s podiznim čepom.
Multiport ventili nalaze primjenu u industriji nafte i pline u sustavima uzorkovanja s više bušotina. Tekućine iz svake bušotine mogu se usmjeriti u jedinstveni sustav uzorkovanja zakretom ventila, omogućujući rukovateljima detaljno praćenje trenutne proizvodnje. Potrebna točnost pozicioniranja čini ovu primjenu izazovom za aktuatore.
AUMA-ini aktuatori promjenjive brzine SAVEx idealni su za ovaj zadatak. Za brzo prebacivanje, motor aktuatora radi velikom brzinom veći dio puta. Prije nego što čep ventila dosegne željeni položaj priključka, brzina se znatno smanjuje. Uklanjanjem prekoračenja moguće je iznimno precizno pozicioniranje.
Preklopni ventili s podiznim čepom zahtijevaju još sofisticiranije rješenje za pokretanje, jer se moraju koordinirati dva različita pokreta: prije nego što se čep može okrenuti do željenog priključka, treba ga podići iz sjedišta. Za to je potreban drugi aktuator. Pametno i jednostavno rješenje AUMA-e je korištenje dva aktuatora u konfiguraciji master-slave tako da se u DCS-u pojavljuju kao jedan aktuator. Pametni upravljački uređaji potpuno upravljaju redoslijedom pokreta i sigurnosnom blokadom.
AUMA je proširila i svoj popis komunikacijskih protokola koji podržavaju funkciju multiporta i funkcionalnost preklopnog ventila: uz Profibus DP, Modbus RTU i Modbus TCP/IP sada je dostupan i Fieldbus protokol.
Pogledajte sve novosti